کلیات



در امتداد دره ای طولانی که از شمال قزوین شروع می شود و تا کناره های دریای خزر امتداد می یابد، روستاهای پراکنده ای وجود دارد که از قرن ها پیش"الموت" نامیده می شود.الموت یا به تعبیری دیگر"آله موت" به معنی آشیانه عقاب می باشد.الموت سرزمین اسماعیلیان و حسن صباح ، سرزمین کوه های سر به فلک کشیده ، قلعه های استوار، رودهای خروشان، چشمه های جوشان و مردمانی سخت کوش و مهربان است.                                                                                                                          

از نظر تقسیمات اداری و سیاسی امروزه الموت را دو بخش مجزای رودبار الموت و رودبار شهرستان می نامند. بخش رودبار شهرستان از سه دهستان تشکیل شده است . دهستان مرکزی آن که شامل بیش از 40 شهر و روستا از جمله بهرام آباد، رازمیان، هیر، تلاتر،آکوجان، فلار، شهرستان های علیا و سفلی می باشد مرکزش بهرام آباد است.

بهرام آباد در فاصله 43 کیلومتری شمال شرق قزوین و در کنار رود شاهرود قرار گرفته است. از شمال شرق با روستای سالارکیا، از شرق با رازمیان و و روستای شهرستان علیا، از جنوب با روستای تاجدره، از غرب و جنوب غرب با روستا های فلار و انگورازوج و از شمال غرب با روستای دهدوشاب مجاورت دارد و وسعت آن 407 هکتار است .

جمعیت بهرام آباد همچون سایر روستاهای مناطق رودبار الموت و رودبار شهرستان در گذر زمان به طور چشمگیری کاهش یافته و در حال حاضر جمعیت ثابت آن به کمتر از 50 خانوار رسیده است. شغل اغلب مردم آن کشاورزی و دامداری است.

جاذبه های طبیعی و تاریخی

از نظر مناظر تاریخی و طبیعی بهرام آباد را می توان یکی از روستاهای متمایز منطقه رودبار شهرستان برشمرد. مجاور بودن با رود شاهرود سبب شده علاوه بر وجود چشم اندازهای طبیعی زیبا، بخش قابل توجهی از اراضی آن نیز زیر پوشش محصولات زراعی و باغی قرار گیرد. از طرفی دیگر در ایام تعطیل، شاهرود پذیرای مسافرانی است که به شوق طبیعت گردی، ماهیگیری و شنا به آنجا می آیند.

تپه "کوشک" در5 کیلومتری شمال غربی بهرآم اباد واقع شده است. درون تپه و محوطه اطراف آن از دیوارها و خانه هایی تشکیل شده که گویا روزگاری مردمانی در آن زندگی می کرده اند.

دره ی" تنگ دره "در4 کیلومتری بخش غربی بهرام آباد از دیگر مناطق دیدنی به شمار می رود، این دره با وجود چشمه های فراوان از مناظر طبیعی بسیار زیبایی برخوردار است.از طرفی دیگردراین دره عمیق حفره هایی به صورت کاملا ً طبیعی نظیرردپای اسب، محل نشیمن و تکیه گاه، محل قرار گرفتن عصا و ... وجود دارد که زیبایی دو چندانی به این دره بخشیده است.

دیگر اثر طبیعی و شاید تاریخی بهرام آباد درخت چنار قدیمی است که نزد مردمان به "امام درخت" شهرت یافته است. مردم بهرام آباد معتقدند که یکی از بزرگان دینی در این مکان آرمیده و از این حیث این مکان را مقدس می پندارند و با حصار کشی دور این درخت باعث جلوگیری از هرگونه آسیبی به آن شده اند. انجام مراسم عزاداری در ماه محرم و دعای زیارت عاشورا در ظهر دهم محرم از جمله برنامه هایی است که هر ساله  توسط مردم در این مکان برگزار می گردد . از دیگر آثار تاریخی می توان به تپه اسب تاز در شمال ، حمام  قدیمی و گورستان قدیمی در جنوب بهرام آباد اشاره نمود.                                                              

پوشش گیاهی و جانوری


بخش های وسیعی از اراضی بهرام آباد زیر پوشش انواع محصولات باغی و زراعی قرار دارد.مهمترین محصولات زراعی بهرام آباد عبارتند از برنج ،گندم و جو .قرار داشتن بهرام آباد در کنار رود شاهرود و وجود پمپاژ برای فرستادن آب به مناطق مرتفع موجب شده بیش از 100 هکتار از اراضی زیر پوشش محصولات باغی قرار گیرد.عمده ترین محصولات باغی عبارتند از:گیلاس،آلبالو،انگور،زیتون ،توت ،سنجد و ... .         

بخش های مرتفع غربی و جنوبی بهرام آباد از درختان جنگلی و درختچه هایی چون زالزالک ،گز، بادام کوهی، گون و...پوشیده شده است. از عمده ترین گیاهان دارویی نیز می توان به کفرگل ،بابونه ،شیرین بیان ،بومادران ،بیدمشک ،سیر،برگ بید ،پونه ،پیچک ،شاتره ،گل گاوزبان ،کاسنی ،خاک شیر،گل محمدی ،گل بنفشه ،آب تره و ... اشاره نمود.                                                                                                              

 بعضی از مردم بهرام آباد در کنار کشاورزی به پرورش انواع حیوانات اهلی چون گاو،گوسفند و بز نیز مشغول می باشند. ارتفاعات بهرام آباد زیستگاه انواع حیوانات وحشی چون پلنگ، بزکوهی، گرگ، کفتار،گراز،روباه ،شغال ،جوجه تیغی و انواع خزندگان می باشد.                                                                          

پرواز پرندگانی چون عقاب- نماد الموت- شاهین، کبک،جغد،کلاغ،کبوتر صحرایی ،لک لک ، اردک ،گنجشک و...حس آزادی و رهایی را برای همگان به ارمغان می آورد.